Скільки у Запоріжжі сміливих людей, які, незважаючи на випробування війною, не бояться відкривати власну справу, рухатися вперед і будувати майбутнє. Одним із таких прикладів є Анастасія Дорошенко – власниця крамниці льодяників, яка завдяки благодійному ярмарку знайшла справу до душі.

SODA розпитала у майстрині про те, як волонтерство зіграло роль у відкритті крамниці, як проходить процес роботи та які продукти вона використовує, що льодяники навіть замовляють стоматологічні клініки

Створення льодяників почалося з волонтерства

Все почалося в липні 2023 року, коли Анастасія з сином вирішили долучитися до благодійного ярмарку. Організатори збирали кошти на допомогу військовим на Запорізькому, Донецькому та Херсонському напрямках.

– Ці ярмарки проходять кожного місяця, коли я прийшла перший раз, то помітила, що дуже не вистачає льодяників. Я, як людина, яка любить ставити цілі та досягати їх, вирішила запропонувати зробити льодяники. Правда, на той момент я навіть не уявляла, наскільки складно це робити, – згадує жінка.

Анастасія Дорошенко, власниця крамниці льодяників

Анастасія розповідає, що з першого разу виготовлення льодяників не вдавалося, і в результаті багато сиропу та карамелі пішло у смітник. Однак, приклавши багато зусиль та часу, вона знайшла правильний підхід, і змогла виготовити льодяники так, як потрібно.

– Льодяники почали добре продаватися на ярмарках, і я продовжила їх виготовляти для кожного з таких заходів. Вони були з фруктами або просто цукрові, але за цей час я ще навіть не знала, що є льодяники без цукру, і як їх робити. 

Від перших продажів до відкриття крамниці

Перші свої вироби жінка продавала знайомим та друзям, а згодом вирішила створити сторінку в соціальних мережах для крамниці льодяників.

– Моя справа почалася, мабуть, на початку вересня або жовтня, коли я розповіла чоловіку, що мені дуже цікаво робити льодяники, і це мене справді захоплює – бачити, як люди їх купують і як вони їм подобаються. Десь місяць я відкладала, але зрештою все ж таки створила сторінку в Інстаграм, яка існує і по сьогодні, – ділиться Анастасія.

Підтримкою для жінки стали чоловік та син

Власниця крамниці пишається своїми досягненнями та улюбленою справою. Вона зізнається, що отримує справжнє задоволення від ведення власного бізнесу, а за підтримку особливо вдячна своєму чоловікові та синові.

– Я вдячна своєму чоловікові, який завжди був поруч і підтримував мене, навіть коли щось не виходило. І, звісно ж, моєму синові – для нього навіть мій невдалий льодяник завжди найкращий, – розповідає вона.

У вільний же час вона любить гуляти, особливо в місцях, де можна побачити коней. Спостерігаючи за ними, вона відчуває спокій і гармонію.

Найулюбленішим для жінки у процесі є варіння, заливання і прикрашання

Процес створення льодяників – справжнє мистецтво, яке поєднує майстерність, увагу до деталей та якісні інгредієнти. Майстриня підходить до процесу з особливою увагою: від вибору компонентів до фінального оформлення кожного виробу.

– Процес роботи – це насправді немаленька справа.Спочатку надходить замовлення, і перш ніж розпочати роботу, необхідно узгодити всі деталі з клієнтом. Обговорюється дизайн льодяників: яка має бути форма, колір, яка стрічка та пакування, чи потрібен логотип або напис. Після цього створюється макет та підбирається відповідне зображення. Готовий макет друкується на харчовому принтері.

Лише після цього майстриня переходить до приготування льодяників. Варіння карамелі – це точний процес, де важливо дотримуватися температурного режиму та часу. Якщо не доварити карамель, вона не застигне, а якщо переварити – доведеться викинути матеріал.

– Для кожного етапу є своя температура та свій час. Після цього льодяники декорують та наклеюють логотип або фото, а потім переходять до пакування, – розповідає Анастасія.

Найулюбленішим для жінки у процесі є варіння, заливання і прикрашання. Ці процеси її настільки затягують, що вона навіть не помічає час.

У своїй роботі Анастасія використовує безпечний цукрозамінник

У своїй роботі Анастасія використовує безпечний цукрозамінник, який підходить навіть для людей з діабетом. Жінка розповідає, що такі льодяники часто замовляють стоматологічні клініки, адже вони є найкращим варіантом для дітей.

– Я знаю, що багато стоматологій, які в мене вже замовляли льодяники без цукру, роздають їх саме діткам. Це безпечно як для зубів, так і для загального здоров’я. 

Для класичних льодяників власниця крамниці використовує глюкозний сироп, воду та цукор. Вона зазначає, що у складі є барвники, проте всі вони безпечні та сертифіковані.

– Але для мене найголовніший показник якості – це те, що мої льодяники з задоволенням їсть моя власна дитина. Я не просто їх виготовляю, а настільки впевнена у їхній безпечності, що можу без вагань запропонувати їх своєму синові, знаючи, що це смачно, якісно й безпечно, – каже жінка.

Власниця створює унікальні солодощі для будь-якої події

Замовники обирають найрізноманітніші фігурки льодяників. Власниця створює унікальні солодощі для будь-якої події – від милих сердечок, їжачків і поцілунків до оригінальних льодяників у вигляді креветок.

– Льодяники у вигляді креветок стали популярними. Особливо перед новорічними святами їх було настільки багато, що я навіть не можу підрахувати, скільки саме зробила. Також цікаво, що я закінчила рік замовленням льодяників-креветок та почала новий рік теж з їх виготовлення.

Анастасія радить тим, хто боїться шукати себе та пробувати нове, не опускати руки і продовжувати шукати ту справу, яка буде дійсно захоплювати. 

А знайти льодяники ручної роботи Анастасії Фамілія можна на сторінці в Інстаграм

Завантажити ще...