Новорічна казка власноруч: як пройшов дитячий майстер-клас з розпису пряників
Під час війни страждають і дорослі, і діти. Маленьким хлопчикам та дівчаткам часто доводиться жити не вдома, без тата, бо він служить у ЗСУ, переживати страшні вибухи, безсонні ночі та вимкнення світла. Навіть свято зранку може перетворитися на трагедію ввечері, як сталося цьогоріч на День Святого Миколая.
Добре, що в Запоріжжі є люди, які хочуть і можуть відволікти малечу від страшної буденності, подарувавши їм справжнє свято. Нещодавно в приміщенні освітнього простору ГО «Доречні» відбувся майстер-клас з розпису пряників від власниці крафтової майстерні «Пряна Казка» Дар’ї Головні для учнів 1-5 класів Василівської загальноосвітньої школи № 3. Як все пройшло, читайте у матеріалі.
Ми заходимо у приміщення разом з дітками за кілька хвилин до початку події.На жаль, кілька дітей, що мали прийти сьогодні на майстер-клас, захворіли та кілька наборів пряників пропадуть, тож поки організаторки разом зі вчителькою намагаються якось вирішити цю проблему, хлопці та дівчата спілкуються та роздивляються усе в кімнаті.
Зал, де буде проходити майстер-клас, – велика світла кімната. Біля стіни стоїть довгий стіл з усім необхідним, а в кутку – справжня гарно прикрашена зелена ялинка із запакованими подарунками під нею.
Діти сідають за стіл. Працівниця освітнього простору вітає всіх та передає слово Дар’ї.
– Я вас дуже рада вітати на нашому новорічному святі. Запрошую в подорож новорічної казки. Ми не будемо просто подорожувати, ми будемо її творцями. Ви будете головними героями нашої казки.
Дівчина пропонує дітям пороздивлятися набори з пряниками, що лежать на столі поруч з ними. Виявляється, у кожному наборі є чотири пряники різних форм: ялинка, рукавичка, будинок та сніжинка.
– А ще у вас є такі кольорові глазурі. Ви сьогодні як справжні художники, тільки замість полотна будете малювати на пряничках і оживляти нашу новорічну казку.
Глазур (айсинг або білкова глазур) п’ятьох кольорів: червоного, білого, зеленого, блакитного та жовтого. Дар’я дозволяє дітлахам фантазувати та творити, як їм хочеться, проте дуже просить їх не поспішати та уважно її слухати. Малюватимуть вони сьогодні усі разом поступово по одному пряничку.
Почали з пряника у вигляді ялинки. Дітлахи відкривають ножицями целофанові мішечки з глазур’ю. Старші роблять це самостійно, а молодшим допомагає Дар’я.
Коли у всіх вийшло, починають робити контур. Його наводять по краю пряника глазур’ю того ж кольору, якою розфарбовуватиметься пряник. Контур підсохне і тоді глазур всередині не розповзеться за межі.
Також на столі лежать спеціальні шпажки, якими можна розрівняти глазур та зробити візерунки.
Заливати ж айсинг потрібно від лінії контуру в центр фігури. Якщо його заливати лініями, він швидко засохне та буде нерівним.
– А що робити, якщо скоро зелений (колір) закінчиться? – запитує один з хлопчиків.
– Так ви половину з’їли! – відповідає йому вчителька.
Маленькі ласуни справді із задоволенням під’їдали білкову глазур під час майстер-класу, адже вона дуже смачна.
Після заливки дівчина звертає увагу маленьких творців на кондитерську посипку, що лежить на тарілці і якою можна прикрасити пряники.
Після ялинки діти беруть пряники-рукавички. Сьогодні діти робитимуть різдвяні рукавички – червоні з білими сніжинками та опушкою.
– Робимо те саме що з ялинкою. Отут ми наводимо, де опушка така пухнаста, біленька, контур білим. А тут ми робимо червоним кольором. Малюємо біленький контур і червоний.
Після рукавички настає черга будиночка та сніжинки. Ведуча майстер-класу не стоїть на місці та постійно допомагає дітям.
На жаль, батьки прийшли раніше, тому дітям кажуть скласти пряники та усі матеріали в коробки, щоб домалювати усе вдома.
Це була чудова зустріч, що подарувала усім її учасникам купу позитивних емоцій та дала можливість дітям хоча б на годинку поринути у святкову атмосферу та різдвяну казку.