Розпочати власну справу складно. Однак якщо перед цим пройти навчання, яке допоможе дізнатися всі важливі аспекти ведення бізнесу, то мрія може перетворитися у реальність. І з цим в Запоріжжі жінкам допомагає проєкт U&WE-Hub.

SODA поговорила з координаторкою Ганною Гонтарук і дізналася, як потрапити на навчання та що корисного з нього можна винести

U&WE-Hub – це простір для навчання, обміну досвідом і нетворкінгу для жінок, які зацікавлені в розвитку свої справи. Всього таких хабів в Україні пʼять. Є в Броварах, Києві, Івано-Франківську, Чернівцях, а з цієї весни відкрився і в Запоріжжі. І нещодавно завершився вже пʼята хвиля програми.

Ганна Гонтарук, координаторка запорізького хабу, розповідає, що головна мета проєкту – це навчити жінок підприємництву, допомогти їм відкрити чи підсилити власну справу, дати нові знання, які можна використовувати на практиці.

Ганна Гонтарук

Наступна хвиля навчання стартує в середині осені. Головний критерій відбору – це вмотивованість.

Нам головне мотивація і залученість учасниць, бо навчання дуже інтенсивне, є офлайн заняття. Цього разу було три рази на тиждень, наступного разу планується два рази на тиждень.

Ганна розповідає, що є дівчата, які приходять зі сформованими бізнес-ідеями, є ті, хто вже давно займається власною справою, а є і такі, які тільки на початку шляху. Навчання підійде для всіх.

Навчальної програми побудована таким чином, що спочатку учасниці слухають записану лекцію від лектора, а потім на практичному занятті її обговорюють, щоб краще зрозуміти матеріал, а також застосовують знання практично. Допомагає їм фасилітатор. 

Цей потік, розповідає координаторка, був цікавий тим, що вперше провели благодійний ярмарок. Всі виручені кошти пішли для 66ї окремої бригади. На ярмарку продавали різні товари: свічки, пряники, гіпсові фігурки, і навіть наповнювач для туалетів домашніх улюбленців.

Після ярмарку відбувся фінальний пітчинг бізнес-ідей. Переможницею стала Людмила Сірко з Енергодару, мати пʼятьох дітей, з проєктом “Простір для дітей та батьків “Лазурна райдуга”.

У неї був табір у Кирилівці. Однак через повномасштабну війну довелося виїхати з Енергодару і втратити бізнес. В Запоріжжі Людмила хоче зробити дитячий простір. Такі ж цінності, але тут моря немає, тому буде інша трошки концепція. 

Переможниця отримає індивідуальну консультацію з грантрайтеркою, яка підбере під її бізнес грант і допоможе пропрацювати заявку, податися на неї. , щоб дівчина вже після закінчення змогла повністю пропрацювати свою заявку і отримати грант. Це як основний подарунок для переможниця, але на локальному рівні у кожного хабу також є і свої домовленості.

Наприклад, один спеціаліст з Харкова подарував сертифікат на свої послуги емоційного інтелекту.

Ганна каже, що всі бізнеси цікаві, і у кожного є своя родзинка.

–  Є дівчина, що виготовляє незвичайні свічки, в такій магічній тематиці. Вона самостійно робить 3D-форми для цих свічок, тому вони оригінальні. Є дівчина, яка займається пірсингом. Багато такого цікавого. Також була жінка, у якої школа вісцерального масажу, тобто це масаж внутрішніх органів. І це дуже цікавий напрям.

Під час програми, яка триває приблизно півтора місяці, дівчата слухають лекції і вивчають основи реклами, SMM, брендингу, психології, юридичні та бухгалтерські аспекти ведення бізнесу. Також формують візію, місію та цінності свого бізнесу.

Ми заохочуємо їх реєструватися як ФОП. Але по-різному буває. Дехто надихається, а у когось є страх. Тому ми намагаємося всі страхи пропрацювати.

U&WE-Hub – це не тільки про навчання, але і про підтримку та передачу досвіду. Саме тому проєкт вже запустив офлайн-спільноту, щоб випускниці мали змогу підтримували наступні потоки.

Екскурсії на виробництво, підтримка від програми, мейстер-майнди. Це коли збираються декілька спеціалістів та обговорюють ідеї. Наприклад, я не можу запустити виробництво пряників, і SMM-спеціаліст розказує мені, як побудувати комунікацію, хтось інший розказує про свій напрямок, і так накидують ідеї.

Також хаб збирається підключати менторів і таким чином формувати спільноту підприємець Запоріжжя.

Як каже Ганна, Запоріжжя, на жаль, не дуже популярне і трішки недолюблене навіть своїми мешканцями. Тому ще одна важлива цінність проєкту, і не на останньому місці, – показувати Запоріжжя з кращої сторони, знайомити країну з нашими бізнесами.


Якщо ви хочете розвивати свою справу, навчитися, як правильно побудувати бізнес і досягти успіху, тоді підписуйтеся на Інстаграм сторінку проєкту U&WE-Hub та чекайте нову хвилю, яка стартує цієї осені. Можливо саме ви станете учасницею цього цікавого та корисного проєкту.