У травні 2022 року Міністерство захисту довкілля запустило офіційний ресурс «ЕкоЗагроза». Він створений для того, щоб фіксувати інформацію про екологічні загрози в режимі реального часу. 

Завдяки йому, можна не тільки дізнатися про наслідки від воєнних злочинів росіян проти довкілля України, але і надіслати скаргу, якщо ви самі стали свідком таких злочинів, або свідком якогось іншого правопорушення природоохоронного законодавства. Також є додаток, за допомогою якого можна надіслати таку скаргу. 

Ми вирішили самостійно перевірити, як працює цей ресурс, а саме додаток, і написати для вас гайд, який допоможе розібратися та зробити свій внесок у захист довкілля

Для перевірки додатку ми вирішили пройтись у Дубовий гай, вздовж річки Мокрої Московки, на березі якої завжди можна знайти стихійні свалки. 

Прогулюючись, споглядаючи природу, слухаючи пташок, ми разом з тим сфотографували достатньо матеріалу для перевірки додатку. Пляшки, стаканчики і інше різне побутове сміття, яке відвідувачам гаю дуже важко донести до смітника, стали нашою причиною звернення до Міндовкілля. 

Алгоритм дій

Перший крок – завантажити додаток на App Store або Google Play та почекати поки він встановиться на ваш смартфон.

Другий крок – пройти авторизацію. Ви можете авторизуватися за допомогою BankID чи електронного підпису. Ми використали перший варіант та обрали банк. Пітвердили дію та перевірили дані.

Третій крок – повідомити. Після авторизації ви потрапляєте в особистий кабінет. Там будуть відображатися ваші заявки, статус та еко-бали. Далі, якщо ви побачили або запідозрили загрозу довкіллю навколо, то натискаєте кнопку «Повідомити» на головному екрані. 

Четвертий крок – оформити заявку. 

При оформленні заявки додаємо фото або відео. Завантажуємо. 

Вказуємо локацію. Вона повинна підтягнутися самостійно, якщо ви заповнюєте заявку на місці злочину. Якщо ні, то тоді просто оберіть на мапі місце через кнопку “змінити”. 

Далі обираємо категорію екологічного впливу. Тобто на що впливає цей злочин: на повітря, ліс, воду, землю, надра, чи природно-заповідний фонд. Обравши якусь з категорій, вона розкривається, де можна вибрати більш детально. Наприклад, засмічення водних обʼєктів, вирубка дерев тощо. 

І останнє – детально опишіть ситуацію, що склалася. Ми пишемо про сміття в парку Дубовий гай.

Пʼятий крок – відправити повідомлення. Після натискання кнопки “Відправити дані”, ви отримуєте номер вашого повідомлення і можете повернутися на головну сторінку.   

Після опрацювання вашого повідомлення фахівці Міндовкілля проаналізують його та вживуть відповідних заходів.

Додаткові можливості

У самому застосунку можна переглядати дані моніторингових систем щодо якості повітря та рівня радіаційного забруднення по всій Україні, що відображається на інтерактивній мапі. 

Також, можна дізнатися про екозагрози, спричинені окупантами, та інструкції до екстремальних ситуацій (хімічна загроза, обстріли фосфорними бомбами, радіаційна загроза, викиди хлору й азоту та атомного бомбардування). Для зручності існує функції виклику всіх екстрених служб.

Екозагроза – це зручний та корисний додаток, який може допомогти зберегти наше довкілля. Спільними зусиллями ми зможемо зберегти природу України для наступних поколінь. Користуючись цим додатком, ви сприяєте оперативному фіксуванню екологічних злочинів та допомагаєте мінімізувати їхні наслідки.

Авторка матеріалу – Анастасія ЗАВОДЮК