У травні, через обстріли енергетичної інфраструктури росіянами, в Україні знову були запроваджені обмеження електропостачання – аварійні та планові відключення світла через дефіцит потужності. 

Це стан енергосистеми, коли в конкретний момент енергії виробляється менше, ніж споживають громадяни і промисловість. Обмеження встановлюються оператором системи розподілу задля уникнення дестабілізації та запобігання виникненню блекаутів.

Поспілкувавшись з речницею ПАТ “Запоріжжяобленерго” Зореславою Цупренко, SODA дізналася про стан енергетичної системи України та підготували для читачів декілька порад, спрямованих на економію електроенергії

Дисбаланс енергосистеми, що цієї весни відчули на собі українці, зумовили дії Російської Федерації, яка завдала ракетних ударів по діючій українській енергетичній інфраструктурі, спричинивши проблеми в її роботі. 

– 22 березня в Україні було пошкоджено багато електростанцій, які виробляють енергію, зокрема ДніпроГЕС в Запоріжжі, – говорить Зореслава Цупренко, – результатом масованої атаки Росії став великий дефіцит потужності.

Зореслава Цупренко, речниця “Запоріжжяобленерго”

11 квітня ракетна атака російської армії повністю зруйновала Трипільську теплову електростанцію, а 8 травня під обстріл потрапили енергообʼєкти шести різних областей країни, три з яких опинилися в критичному стані. 

Речниця “Запоріжжяобленерго” розповіла, що Україна має одну обʼєднану енергосистему, тому руйнування або пошкодження будь-якого обʼєкту електроенергетичної інфраструктури однаково позначаються на енергетичному стані усіх регіонів, адже скорочується загальний обсяг енергії. 

За її словами, електроенергетична криза сьогодення вимагає не тільки запровадження погодинних відключень, а й свідомого використання електроенергії громадянами. 

Спекотні місяці літа можуть стати справжнім випробуванням для української енергосистеми, адже саме в цей період року активно використовуються потужні прилади: кондиціонери, холодильники, морозильні камери тощо. 

Тому ми підготували для вас декілька порад щодо використання електроенергії у побуті, дотримуючись яких ви матимете змогу підтримати процес подолання енергетичної кризи та знизити ймовірність частих відключень.

  1. Намагайтеся мінімізувати використання електроприладів у пікові години. За даними ПАТ “Запоріжобленерго” найбільше навантаження на запорізьку енергетику припадає на періоди з 08:00 до 11:00 та з 18:00 до 22:00. Тобто, потужні побутові споживачі енергії, такі як: кондиціонер, бойлер, пральна машина тощо, слід використовувати в приємливий “непіковий” час.
  2. Повністю вимикайте ті електроприлади, якими не користуєтесь в моменті: підключені до розетки гаджети навіть вимкненими споживають електроенергію.
  3. Використовуйте енергоощадні лампи. Нині існує програма, завдяки якій кожен українець має можливість обміняти до 5 старих ламп розжарювання з будь-яким цоколем на аналогічну кількість світлодіодних ламп. Для цього слід звернутися в центральне відділення Укрпошти за адресою пр-т. Соборний, 133 та мати про собі паспорт та РНОКПП. 
  4. Обираючи нову побутову техніку, звертайте увагу на її енергоефективність. Найбільш ощадливими вважаються А+++ та А++ класи.
  5. Частіше мийте вікна. Звучить банально, проте бруд та пил значно перешкоджають проходженню природного світла в приміщення.
  6. Не залишайте гаджети у режимі «сну» більш ніж на 15-30 хвилин, оскільки в цьому стані вони все ще споживають електроенергію.
  7. Надавайте перевагу меблям білого кольору: завдяки ним простір виглядає світліше.
  8. Якщо ви полюбляєте додаткові елементи освітлення (нічники, гірлянди, торшери, світлодіодні стрічки тощо), обирайте моделі, джерелом енергії яких є батарейки.
  9. Використовуйте ноутбук замість комп’ютера, адже ноутбуки зазвичай оснащені енергозберігаючими функціями, які значно знижують споживання енергії. Також у разі відключення гаджет здатен деякий час працювати на акумуляторі без додаткового живлення.
  10. Не розміщуйте холодильник біля будь-яких нагрівальних приладів: чим більше температура зовні, тим більше електроенергії споживає охолоджуючий прилад. Також треба слідкувати за тим, щоб на нього не потрапляли сонячні промені.
  11. Вчасно очищуйте прилади від накипу та пилу, оскільки це сприяє їхній більш ефективній роботі і знижує енергоспоживання.
  12. Максимально завантажуйте пральну машину. Саме так ви здатні зменшити кількість циклів прання та заощадити як воду, так й електроенергію.
  13. Регулярно розморожуйте холодильник, не залишайте його двері відкритими надовго та, якщо це можливо, не кладіть у нього теплі продукти. Такі дії сприяють ефективній роботі випарника – важливого елемента охолоджуючих приладів, що вбирає вологу. Надмірна кількість вологи змушує компресор працювати інтенсивніше і споживати більше електроенергії.
  14. Використовуйте залишкове тепло електроприладів. Наприклад, приклади для укладання волосся здатні працювати ще декілька хвилин після вимкнення.
  15.  Поширюйте інформацію про важливість енергозбереження. 

Такі невеликі зміни в побуті можуть значно зменшити навантаження на енергетичну систему України та сприяти подоланню кризи. Ефективне використання електроенергії допоможе уникнути частих відключень, зберегти ресурси та підтримати стабільність енергомережі. Кожен свідомий крок, зроблений громадянами, демонструє їхню солідарність та готовність до змін заради спільного блага – енергетичної незалежності та відновлення.

Авторка тексту – Юлія МАТКОВСЬКА