В липні українці знову були змушені підлаштовуватися під графіки стабілізаційних відключень через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури ворогом. Скоріш за все, на нас чекають важкі осінь та зима, до яких краще готуватися вже зараз.

Тому SODA зібрала перелік корисних лайфхаків та пристроїв, які допоможуть пережити блекаут

Місцева влада вже почала готуватися до холодної пори року: запустила Програму часткового відшкодування вартості незалежних джерел електроенергії, придбаних для багатоповерхівок, встановила сонячні батареї на деякі світлофори, надала генератори школам і дитсадкам, а також готується до встановлення когенераційних установок для тепломереж. 

Проте кожному з нас треба готуватися й окремо. 

Зігріти себе

Зігрітися та зберегти тепло допоможе термобілизна, флісовий одяг, теплі ковдри. Більш надійний варіант для ночі – намет або спальний мішок. 

Також на допомогу може прийти власноруч зроблена грілка – пластикова пляшка, наповнена гарячою водою. Замотайте її в рушник та покладіть поруч в ліжко. 

Зігріти дім

З приватними будинками в цьому плані простіше. Завжди можна розпалити камін, пічку або твердопаливний котел. Також можна користуватися бензогенератором, встановивши його у дворі.

З квартирами трохи складніше. По-перше, визначтеся з кімнатою, де на час блекауту житиме родина. Утримати тепло у всій квартирі складніше. По-друге, заклейте скотчем щілини у вікнах, а на скло можна накласти тканину. Штори щільно закрийте, щоб створити додатковий бар’єр між вулицею і квартирою.

У квартирі можна використовувати не всі види обігрівачів. Безпечніше використовувати електричні. За умов вимкнення світла його можна під’єднати до зарядної станції. 

Найпопулярніший серед квартирних обігрівачів – масляний радіатор (батарея). Він добре обігріває кімнату, може безперервно працювати впродовж кількох діб, не спалює кисень, не дає неприємних запахів та безшумно працює.

Зберегти світло 

У разі вимкнення світла у темну пору доби допоможуть свічки та ліхтарики мобільних телефонів. Також можна придбати ліхтарики та лампи на акумуляторі або батарейках. 

Ще одна класна ідея – світлодіодні стрічки з малою напругою, які працюють від павербанка або батарейок. Ними можна освітити досить велике приміщення. Також придивіться до LED-лампочок з вбудованим акумулятором, якими можна замінити звичайні ламочки. Без електрики вони світять до 4 годин, а заряджаються під час ввімкнень.

Зверніть увагу і на інвертори (перетворювачі електричної енергії), які перетворюють постійний струм у перемінний і таким чином дають живлення за відсутності електрики. До них можна підключати будь-які електроприлади.

Зберегти їжу

Для того, щоб холодильник якомога довше тримав холод, туди можна покласти пластикові пляшки з льодом/водно-сольовим розчином, а ще краще з сухим льодом (тоді продукти можуть зберігатися без світла до двох діб). 

Загалом, треба максимально звільнити холодильник, а продукти що швидко псуються, перекласти у морозилку або на полицю підморозки. Проте при цьому не закриваючи вентиляційні отвори, щоб повітря могло вільно циркулювати у холодильнику. 

Ну й звісно, що на час відключень краще не купувати багато продуктів та готувати невеликими порціями на один прийом їжі. А якщо ви боїтесь залишати їжу у холодильнику – кладіть її в пакети та зберігайте на балконі або підвіконні з боку вулиці. Старий, але робочий лайфхак. 

Щодо готування, то тим, в кого є газова плита, пощастило. А от власникам електроплит можна придбати портативний туристичний пальник разом із газовими балонами або ж горілку на сухому спирті. Можна наливати в термоси окріп, щоб завжди мати можливість зігрітися гарячим чаєм або водою. А харчуватися краще їжею, вже готовою до зберігання, та тією, яку можна дуже швидко приготувати.

Зв’язок та інтернет

По-перше, можна підключити оптоволоконний інтернет. В Запоріжжі таку послугу надають, наприклад, Dianet, Gigabit та Укртелеком.

По-друге, необхідно докупити до павербанка чи зарядної станції, які будуть живити роутер та оптичний термінал, спеціальний USB-перехідник, щоб підключати їх під час відключень світла. 

Ще один варіант – придбати бездротовий GSM-модем. За принципом роботи він схожий на звичайний смартфон, проте має зовнішню антену. Для його роботи знадобляться лише сім-картка з інтернет-планом будь-якого мобільного оператора та павербанк. 

Також можна придбати GSM-повторювач, який приймає GSM-сигнал, підсилює його і передає на смартфон. По суті, це така собі антена, яку треба направити у бік робочої вежі мобільного оператора. 

Інетрнет пройвайдери, які не надають послуги оптоволокнного інтернету також намагаються вийти з ситуації. Вони встановлюють нові літієві акумулятори та генератори для базових станцій, аби забезпечити інтернетом користувачів до 4 годин і більше.

Зарядні станції та павербанки

Згідно з нещодавно прийнятими президентом законом з кінця липня скасовано митні платежі при ввезенні в Україну певного електрообладнання, зарядні станції в тому числі. Тому вони стали трохи доступніші. Однак ближче до зими ціни можуть вирости. Кращими зарядними станціями зараз вважаються від фірм Ecoflow та Bluetti.

Незамінним приладом під час вимкнень світла є й павербанк. Краще обирати пристрої відомих брендів в офіційних дилерів, аби точно бути впевненими в їхній якості.

Також зарядити гаджети допоможе сонячні батареї. Аби вони добре працювали під час холодів, потрібно змінити кут нахилу на 10-15 градусів та періодично їх чистити.


Сподівамося, що наші поради допоможуть вам легше пережити осінь та зиму. 

Авторка матеріала – Софія КРАСНОКУТСЬКА