У наших матеріалах ми нерідко торкаємось тем, які стосуються комфортного життя для всіх запоріжців: чисте повітря, інклюзивний простір, якісна інфраструктура тощо. Та не варто забувати про ще одну важливу частину суспільства, що заслуговує уваги ー чотирилапі улюбленці, а особливо собаки (хоча не рідко на вулицях можна побачити і котиків на повідку). 

Вигул песиків має бути комфортним для тварин і господарів, а його правила мають чітко регулюватися законодавчо.

Яка ж ситуація із цим в Запоріжжі та який досвід варто перейняти у інших, читайте в матеріалі 

Місця для вигулу

Перш за все треба визначити, в яких місцях можна вигулювати і як вони мають бути облаштовані. В Україні існує кілька нормативних документів, у яких це описується. 

У Законі України «Про благоустрій населених пунктів» прописано, доволі розмито, що заборонено «випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях». 

Яким має бути це загадкове «відведене місце» можна знайти вже у іншому документі ー Державні Будівельні Норми Б.2.2-5:2011 «Благоустрій території». За ним зони для вигулу мають бути передбачені в детальних планах територій нових районів, кварталів житлової та змішаної забудови. 

Відстань від місця проживання до зони вигулу має становити не більше 300 метрів і не менше 40 метрів (чи 25 в умовах щільної забудови) від житлових будинків, дитячих і спортивних майданчиків. Також у зонах вигулу мають бути встановлені попереджувальні знаки та таблички із зазначенням відповідального за їхнє утримання. До того ж, зони для вигулу мають бути обладнані контейнерами для відходів.

Штрафи 

Окрім прав для собаки, існують ще й обов’язки для господаря. У Кодексі України про адміністративні правопорушення чітко прописані правила щодо вигулу улюбленців: 

  • вигулювати собак дозволено особам від 14 років;
  • супровідник тварини повинен забезпечити безпеку оточуючих, а також їхнього майна;
  • собаку треба обов’язково тримати на повідку, та в деяких випадках – у наморднику (якщо порода включена до переліку небезпечних);
  • необхідно почепити нашийник з ідентифікуючими позначками, аби полегшити пошук власників, якщо тварина загубиться;
  • не можна залишати собаку без нагляду під час вигулу;
  • заборонено вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

За порушення цих правил передбачено штраф у розмірі від 170 до 340 грн. Проте, у випадку заподіяння шкоди здоров’ю людей чи майну сума збільшується до 1700-3400 грн.

Ситуація в Запоріжжі

Для Запоріжжя ж всі вищезазначені норми поки так і залишаються просто словами на папері. 

До початку повномасштабного вторгнення посадовці кілька разів обіцяли якісь зрушення у цьому питанні. Наприклад, ще у 2019 році керівництво Олександрівського району заявило, що на вулиці Українській має з’явитися майданчик для вигулу собак. Пообіцяли, що він буде облаштований тренажерами для тварин та смітниками для відходів. Однак, проєкт застопорився. 

Протягом наступних років містяни намагалися всіляко достукатися до влади. Двічі (у 2021 та на початку 2022) створювалися петиції з відповідним закликом, однак вони не змогли набрати потрібну кількість голосів.   

Наразі ж в Запоріжжі діє лише один простір для чотирилапих ー дресирувальний майданчик «Червона вода». Та він працює тільки по вихідним і передбачений лише для тренувань тварин. Тобто, просто погуляти з улюбленцем туди не прийдеш. 

Тому господарі вимушені вигулювати своїх тварин у найближчому парку. При цьому, у жодному з них по місту навіть немає окремо відведеної площі для цього. 

Та відсутність конкретно визначених просторів для вигулу ー це тільки пів біди. Не варто забувати, що існує чимало не зовсім добросовісних власників тварин. Хтось банально не прибирає за своїм улюбленцем, через що після танення снігу навесні дороги та стежки набувають неприємного відтінку. Чимало господарів відверто нехтують безпекою оточуючих, вигулюючи свого улюбленця у людних місцях без повідка та намордника. А це вже може призвести до травматичних наслідків.

Вдалі кейси в Україні

У інших великих містах країни ситуація краще, ніж в Запоріжжі. Наприклад, у Львові на сьогодні існує понад 50 майданчиків для вигулу чотирилапих. Та більшість з них ー це відокремлені місця у громадських парках по всьому місту. 

Саме окремих тренувально-вигульних простори функціонує усього три. Один з них ー у Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Він займає площу у 2000 м2 та є двосекційним, тобто поділений на зони для собак малих порід та великих. Крім цього, майданчик обладнаний різними тренажерами та навчальним обладнанням, станціями для прибирання та дог-паркінгами.

Майданчик у Львові

Європейський досвід 

Європа у питанні вигулу домашніх тварин пішла набагато далі за Україну. Гарний приклад ー місто Рига. Латвійська столиця вже кілька років підряд входить у різноманітні рейтинги найбільш пет-френдлі міст Європи. Це і не дивно, адже у Латвії майже 30% усіх родин мають собаку. 

У самій же Ризі для господарів чотирилапих створені дуже комфортні умови: є чотири облаштованих парки виключно для вигулу собак, безкоштовний проїзд для тварин у громадському транспорті, а половина всіх готелів у місті дозволять заселятися разом з улюбленцем. Найбільший парк має площу 5600 м2. Це майже алея на бульварі Шевченка, від проспекту Соборного до вулиці Перемоги. 

Майданчик у Ризі

Доволі жорсткі правила щодо вигулу собак діють у Німеччині. Наприклад, у місті господар має тримати тварину на повідку не довше 2 метрів. Дуже прискіпливе ставлення до порід, які вважаються небезпечними (пітбулі, американські стафордшир-тер’єри, бультер’єри та інші). 

Для отримання права вигулу та утримання такої собаки необхідно скласти теоретичний та практичний екзамени у поліції або собаководних клубах. Вартість екзаменів становить від 60 до 130 євро. Також треба пройти тест на поведінку собаки, в якому перевіряється його реакція та поведінка. Сертифікат видається лише у випадку, якщо тварина не виявить жодних ознак агресії.

Шляхи вирішення

Звісно, що зараз, в умовах повномасштабного вторгнення, просити міську владу виділити кошти на будівництво майданчиків для собак, було б не дуже доречно. 

Однак гарним рішення було б виділити окремі площі для вигулу в громадських парках міста: виокремити їх огорожею, встановити там кілька смітників для відходів та лавок. 

Для більш серйозних проєктів можна співпрацювати з бізнесом – спонсорування або спільне облаштування майданчиків. Також доречно було б підтримувати відповідні громадські ініціативи через субсидії або гранти.

І звичайно не треба забувати починати з себе. Прибирати за своїм чотирилапим другом не важко, а в зоомагазинах давно вже продаються набори невеликих сміттєвих пакетів, які зручно можна кріпити на нашийник песику або просто класти собі в кишеню. 

Такі рішення не одразу дадуть бажаний ефект, адже культуру правильного вигулу улюбленця треба напрацьовувати доволі довго. Але це буде крок у правильному напрямку для загального комфорту всіх запоріжців, у тому числі й чотирилапих.

Автор матеріалу – Річард ПУГАЧ


Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network