Історія боротьби за сквер ім. Дениса Тарасова (колиш. Яланського) в Запоріжжі відома. Оренда землі під ТРЦ, вирубка дерев, мітинги активних запоріжців та судові справи, вже багато років не сходять зі сторінок місцевих медіа. 

Однак не тільки в суді можна відстоювати свої права. І мистецький форум «Тарасов Парк» має на меті довести це, показати, що відроджувати Запоріжжя та парки треба. А також популяризувати сучасне мистецтво. Як все буде відбуватися, SODA дізнавалась у організаторів форуму

17-18 серпня у Запоріжжі пройде мистецький форум «Тарасов Парк». Катерина Тарасова, дружина Дениса Тарасова та кураторка соціальних проєктів, розповідає, що вони хочуть показати, що можна відроджувати Запоріжжя і відроджувати парки в ньому. 

– Ми хотіли зробити театральний фестиваль у місті, щоб показати Запоріжжю, що є чудові різні театральні форми. Але потім вирішили зробити форум на честь Дениса Тарасова та зі згадкою про парк, який треба повернути громаді. І зробити парк місце культури.

Льона Радченко додає, що форум це можливість привернути увагу до історії з парком Тарасова.

– Ми всі в якійсь мірі є громадськими активістами і ми розуміємо, що «Тарасов парк» – це місце, яке нам дуже болить. Бо це колишній сквер Яланського, ми знаємо, що там були вирубані дерева, і хочуть побудувати ТРЦ, і судові розгляди тягнуться, активісти то виграють, то програють. Нам хотілося б, щоб цей сквер у центрі міста по-перше, був зеленим, а по-друге, це ідеальне місце для культурних заходів. Це місце, де має збиратися громада і відпочивати, причому це місце саме такого культурного відпочинку.

Програма форуму

Форум проведуть 17 та 18 серпня. Всі заходи плануються на двох локаціях – Незламний Хаб «Орбіта» та Театр юного глядача. 

Через військовий стан організатори не можуть провести фестиваль саме у сквері, тому основними локаціями були обрані місця біля нього. Переміщаючись між ними, відвідувачі будуть проходити через сквер ім. Тарасова. 

У перший день, 17 серпня, відвідувачів чекає:

14:30 – Дискусійна панель з організаторами форуму (Незламний Хаб «Орбіта»)

15:00 – Відкриття виставки Чеського коміксу переможцями премії Арто (Незламний Хаб «Орбіта»)

15:00 – Перфоманс Простір (не) вільного висловлювання (Незламний Хаб «Орбіта»)

17:00 – Вистава Харківського державного театру ляльок «Вертеп» (Запорізький академічний театр молоді)

19:00 – Дискусійна панель з Олександром Алфьоровим (Незламний Хаб «Орбіта»)

У другий день, 18 серпня, відвідувачів чекає:

10:20 – Дитячі активності (Запорізький академічний театр молоді)

11:00 – Виставка «Жираф Монс» Харківський театр ляльок (Запорізький академічний театр молоді)

12:30 – Дискусійна панель з драматургом Олегом Михайловим (Запорізький академічний театр молоді)

14:00 – Другий день перфомансу Простір (не) вільного висловлювання (Незламний Хаб «Орбіта»)

16:00 – Музичний перфоманс Євгенія Мелконяна «Нитка» (Незламний Хаб «Орбіта»)

17:00 – Лекція Каріни Армлос (Чехія) «Розквіт, обірваний соцреалізмом: культурне життя південно-східних регіонів на зламі 19-20 ст» (Незламний Хаб «Орбіта»)

18:00 – Концерт-вистава Кафка.Кава.Джаз (Незламний Хаб «Орбіта»)

20:00 – Закриття форуму

Майже всі заходи форума є безкоштовними для відвідувачів. Білети треба придбати лише на вистави Харківського театру ляльок. Проте, як зазначають організатори, оплата є символічною і бо повна вартість була б більшою. 

— До початку повномасштабного вторгнення всі їздили у Харків на вистави цього театру. Театрали знають про рівень і непересічність такого явища як Харківський театр ляльок. Це не те, до чого ми звикли, говорячи про ляльковий театр, – розповідає про виставу Льона Радченко, кураторка та культурологиня. 

Цікаво, що незважаючи на те, що зараз Запорізька міська рада є відповідачем в судовій справі стосовно скверу ім. Дениса Тарасова, вона виступила співорганізатором заходу і покриває організаційні витрати. 

Однак тільки двома днями форум обмежуватися не планує, а тому плавно переходить у формат фестивалю. І в рамках нього організатори планують і інші заходи, щоб постійно нагадувати, що Запоріжжя не тільки місто сталеварів, але і місто мистецтва та зелених зон.  


Всі посилання для реєстрації на події та квитки на виставки форуму «Тарасов Парк» шукайте за посиланням.