Російські сліди у запорізькому бізнесі:  як працюють санкції та хто ще “на плаву”

Попри велику війну і часткову окупацію, Запорізька область станом на кінець минулого року була на другому місці за кількістю зареєстрованих бізнесів, що пов’язані з росіянами. Це і відомі промислові гіганти міста, що належать російським олігархам, і зовсім маленькі бізнеси, на кшталт СТО чи інтернет-магазинів.

Ми вирішили дослідити ситуацію в регіоні, і розповідаємо, як працюють санкції, майно яких російських бізнесів вже перейшло Україні та про декілька російських бізнесів в Запоріжжі, як ще тримаються “на плаву”

Як працюють санкції

Зі старту повномасштабного вторгнення Україна почала створювати нормативну базу, яка мала б припинити роботу російського бізнесу і дати можливість конфіскувати його активи на користь держави.

Конфіскація стала законною ще навесні 2022 року і передбачає можливість стягнення в дохід держави активів компаній, що належать “фанатам війни”. Тобто особи, дії яких створили суттєву загрозу національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України, а також значною мірою сприяли таким діям.

Однак, законна конфіскація не означає, що всі російські бізнеси різко націоналізують.

Бо:

  1. Україна є правовою державою і кожен кейс має проходити через суд;
  2. Не всі росіяни підпадають під критерії “підтримки війни”;
  3. Рівень окремих українських силових органів і посадовців залишає бажати кращого;
  4. Самі росіяни доволі швидко навчилися маскувати свій бізнес, записуючи його на підставних осіб з паспортами інших держав.

Так чи інакше, але деякі успішні приклади вже є.

Від теорії до практики в Запоріжжі

У вересні 2022-го Вищий антикорупційний суд виніс рішення про конфіскацію активів “путінського” олігарха Володимира Євтушенкова, одного з найбагатших людей Росії.

У Запоріжжі бізнесмену належали:

  • ТОВ «Електрозавод-ВІТ» (42,09%);
  • «ЗТЗ-Сервіс» (42,09%);
  • АТ «Український науково-дослідний проектно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування” (34,21 %).

Це великі компанії, що надавали послуги для АЕС, ГЕС, обленерго тощо.

Якщо говорити виключно про активи, а не корпоративні права цих компаній, то конфіскувати вдалося 17 об’єктів нерухомості різного типу.

А це майже 100 тисяч квадратних метрів, які тепер зможе використовувати держава.

Для прикладу, це як площа Фестивальна за розмірами.

Державі передали також і стратегічне підприємство «Мотор Січ».

Експрезидента компанії Вʼячеслава Богуслаєва підозрюють у держзраді, а опубліковані раніше записи його розмов свідчать не лише про прихильність до ворога, але й про блокування передачі гвинтокрила українським розвідникам після початку повномасштабного вторгнення.

Богуслаєва затримано, він перебуває під вартою.

А які російські бізнеси ще продовжують працювати на Запоріжжі, розповімо в другій частині

Хто ще “на плаву”

Промисловий регіон Запоріжжя багато років приваблював російських підприємців і бізнесменів. Деякі з них “зайшли” сюди давно, а дехто реєстрував свої фірми навіть після початку війни у 2014-му. 

У 2022-му році у Запорізькій області нараховувалося понад 350 бізнесів, що повʼязані з росіянами. Розповідаємо про декількох з них.

ПАТ “Запоріжгідросталь”

Це проєктне та конструкторське бюро, яке почало працювати ще у 1944 році. Одним з його найвідоміших проєктів було відновлення зруйнованого ДніпроГЕС. 

На офіційному сайті багато інформації з відсилкою до росіян: російські партнери, розповіді про найкращих спеціалістів з Москви і Санкт-Петербургу. 

Це легко пояснити, поглянувши на систему власності компанії. 

Її кінцевим бенефіціаром, через ТОВ “Трест Гідромонтаж”, значиться Анатолій Баітов, колишній топменеджер “Росенергоатома”. 

Сама ж “Трест Гідромонтаж” входить до групи компаній  “Мосенерго”, акціонером якої свого часу був Ігор Ротенберг, син відомого мільярдера Аркадія Ротенберга, що входить у близьке коло Путіна. 

Компанія досі активна, а росіяни лишаються її кінцевими бенефіціарами. 

З 2016 підприємство отримало цілу низку державних замовлень. Останнє замовлення, яке могло отримати “Запоріжгідросталь”, було влітку 2022 року – перевірка техстану споруд Каскаду ГЕС. 

Замовником виступало ДП “НАЕК “Енергоатом”. Договір уклали, але послуги не оплатили, якраз через те, що бенефіціари підприємства зареєстровані у Росії. 

“Світ вертольотного спорту” 

Ця фірма, яку зареєстрували в Запоріжжі росіяни у 2019 році, займається організацією відпочинку і спортивних івентів. 

Кінцевим бенефіціаром компанії є росіянин Гаррі Георков – тренер і майстер спорту з вертолітного спорту. 

Так, наприклад, у 2019-му чоловік демонстрував маневри та можливості гвинтокрилів від “Мотор Січі”

Попри те, що компанія в реєстрах значиться активною, не до кінця зрозуміло як працює цей бізнес і чи працює він нині взагалі. 

Сам Георков проживає у Москві. За останні півтора року в своїх соцмережах він не робив жодного допису на підтримку України і не згадував війну взагалі.

ПАТ “Минар”

Це менш примітний бізнес, що спеціалізується (чи то – спеціалізувався) на продажі добрив російського походження в Україні. 

Власником левової частки ПАТ “Минар” (99%) є “Буйський хімічний завод”, зареєстрований у російському місті Буй, що у Костромській області. 

Ще частина належить Олександру Плишевському з Запоріжжя. Саме він і займався розповсюдженням продукції компанії. 

Олександру Плишевському належала ще одна компанія – “Мінерал”. Ця фірма згадується на російських сайтах як офіційний представник все того ж “Буйського хімічного заводу” в Запоріжжі. 

Цікаво, що зараз інформацію про продаж продукції в Україні з сайту російського хімзаводу видалили, а інформація про її постачання станом на сьогодні – відсутня. 

Попри це, компанія значиться в реєстрах активною.