Чи знаєте ви, яка різниця між психологом, психіатром і психотерапевтом? Та взагалі, як зрозуміти, до кого звернутися, коли відчуваєш, що вже не можеш впоратися самостійно і потрібна допомога? SODA разом с лікарем-психіатром Сергієм Чечоткою розібралися для вас. Тож ділимося відповідями експерта у нашій постійній рубриці «Запорізька менталка»

Хто такий психолог?

«Психолог має вищу освіту за спеціальністю “Психологія” та має право займатися діагностичною, дослідницькою та освітницькою роботою. Хоча, деякі психологи, після проходження спеціальних курсів, мають право займатися психотерапевтичною та психокорекційною роботою в межах, визначених чинним законодавством та здоровим глуздом», – Сергій Чечотка, лікар-психіатр.

Хто такий психіатр?

«Психіатр – це насамперед лікар, який після закінчення медичного університету та отримання вищої освіти, проходить інтернатуру за відповідними фахом. Психіатр, окрім психотерапії, має право призначати додатково і медикаментозну терапію, якщо в цьому є потреба», – Сергій Чечотка, лікар-психіатр.

Хто такий психотерапевт?

«Психотерапевт – це людина, яка проводить психотерапію. Але враховуючи величезну кількість методик, має сенс розділити психотерапевтів на тих, що не мають профільної медичної освіти, та тих, що мають. Останні обов’язково повинні мати документи, що підтверджують спеціалізацію лікаря-психіатра», – Сергій Чечотка, лікар-психіатр.

Про власний досвід роботи

Щодо власного досвіду роботи Сергій каже, що не завжди виходить провести психотерапевтичний сеанс, яким він має бути, бо на це не вистачає часу. Та і до психіатрів у Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги, який розташований на Сєдова,6, найчастіше потрапляє та категорія пацієнтів, що потребує саме фармакологічної допомоги.

Сергій Чечотка, лікар-психіатр