аніме пікнік

Субкультури для Запоріжжя тема не нова. Колись були популярними панки, потім в моду увійшли емо, а тепер молодь захоплюється східною попкультурою. Ви точно бачили на вулицях хлопців і дівчат в незвичному одязі, яскравих перуках та з купою значків на сумках.

І іноди концентрація яскравості стає більшою в одному з парків Запоріжжя. У цьому «винна» Здибанка, з організатором якої, Станіславом Свідло, і поспілкувалася SODA. Про історію виникнення спільноти та про плани на майбутнє читайте нижче

Здибанка Запоріжжя — це спільнота, яка допомагає знайомитися молоді та шукати друзів по вподобаннях. Зараз популярна східна попкультура. Це аніме, К-РОР, манга, корейські дорами тощо.

Однак в місті немає якогось об’єднання, яке допомагало б молоді розширювати коло спілкування, дізнаватися більше про свої вподобання та цікаво проводити час. Саме так і подумав Станіслав Свідло, громадський діяч, який декілька років тому і заснував Здибанку Запоріжжя.

Станіслав Свідло

Станіслав, член організації «Арт-простір», він давно займається громадською діяльністю. Починав з урбаністики, займався декомунізацією, потім допомагав в кіноклубі «Сходження» і так перейшов до культури.

Ще перед пандемією помітив, що серед мого покоління одиниці захоплюються аніме, помічав серед колег (Станіслав працює в сфері ІТ – прим.авт). Однак серед молодшого покоління це більш популярно. Але є інша проблема — вони гуртуються маленькими групами друзів і ніде не збираються на якісь заходи. І це виходить трошки токсична комунікація, коли чужих не запрошують.

Саме тому Станіслав вирішив спробувати змінити ситуацію. Перший захід був банальний — показ аніме в обласній бібліотеці.

З одного боку, щоб популяризувати український фанатський переклад.Тоді більше дивилися російський переклад. З іншого — щоб дати змогу молоді зібратися і поспілкуватися. 

Станіслав розповідає, що окрім показів аніме запрошувавтакож і косплеєрів, а потім і фанарт художників.

Ми їх об’єднали. Косплеєри позують, а молодь малює. Тобто, не звичайна модель, а улюблений персонаж. Косплеєрам цікаво свій костюм показати, а художником помалювати. 

Потім до Здибанки долучилися і К-ПОПери, дівчата та хлопці, які люблять і танцюють під корейську попмузику. Станіслав розказує, що нюанс в тому, що всі ці фандоми дуже часто пересікаються — хтось любить аніме і малює, а хтось любить аніме і танцює К-ПОП (англ. — К-РОР).

Також хлопець декілька разів залучав реконструкторів. Є ті, хто робить просто костюми, а є такі, які відтворюють справжні баталії. Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну більшість з реконструкторів пішла на війну.

Ми намагалися об’єднувати різні субкультури, різні фандоми, щоб було різноманіття. І це дало певний ефект. Знайомилися, знаходили нових друзів. 

Однак пандемія сильно вдарила по руху, коли ввели обмеження для зборів великої кількості людей. Потім обмеження ввели і через велику війну. Тоді Здибанка перемістилася в підвальне приміщення обласної бібліотеки, а пізніше почали збиратися на пікніки. Спочатку в Дубовому Гаю, але після ракетної атаки місце змінили та змінили правила розміщення людей. Тепер молодь розсіюється невеликими групками по галявині, де організовується пікнік.

Ми намагаємося просто зібратися, посидіти, щоб якось психологічно розвантажитися. Такий привід, щоб не залишатися на самоті з думками. Ну і плюс соціалізація. 

Всі здибанки безкоштовні. Станіслав намагався шукати гранти для проведення заходів для молоді, але через велику війну не вдалося домовитися про підтримку.

Іноді на пікніках дівчата та хлопці самостійно влаштовують ярмарки, а також намагаються робити і свої заходи. І жаліються, що здибанки бувають рідко, але Станіслав заоохочує їх збиратися самостійно, розміщує на сторінці зустрічі, організовані учасниками спільноти.


У планах провести якийсь великий захід в Орбіті чи в Титані, але поки точно сказати організатор нічого не може. Минулого року «Здибанка» вже проводила в Орбіті конкурс косплею та К-ПОП танцю.

Якщо ж задумане вийде, то все можна буде побачити на сторінці спільноти в Інстаграмі.