Мала кількість дитячих майданчиків та їхня недоглянутість – це одна з проблем, яка хвилює молодих батьків і не дає стати Запоріжжю комфортним простором для зростання нового покоління українців. 

SODA прогулялася районами міста та зібрала поради, які можуть допомогти покращити ситуацію 

Пройшовшись по дворикам, ми побачили різні майданчики. Деякі побудовані ще за радянського союзу, деякі нещодавно. Однак багато з них виглядають жахливо. Причина – відсутність догляду та вандалізм.

Якщо майданчик є – дізнайся чий

Якщо в вашому дворі є майданчик, стан якого не найкращий, перше, що треба зробити, дізнатися на балансі у кого він знаходиться.

Якщо ваша багатоповерхівка ОСББ, то зверніться з цим питанням до голови обʼєднання. Він або відповість відразу, або відправить запит на Запорізьку міську раду з відповідним питанням.

Якщо ж ваш дім не ОСББ, то ви можете самостійно відправити такий запит. У документі обовʼязково вкажіть адресу, де знаходиться майданчик. Можете додати фото та координати.

Як тільки ви дізнаєтеся відповідальну особу, то у вас зʼявиться адресат, з якого і можна буде запитувати про стан майданчика.

Якщо майданчика немає – зроби сам

Якщо у вашому дворі майданчика немає, то є декілька варіантів, як допомогти йому там зʼявитися:

  1. Надати запит з такою потребою до міської чи районної ради
  2. Зробити майданчик самостійно
  3. Домовитися з місцевим бізнесом

Запит до ради

Щоб надати запит до міської чи районної ради про встановлення майданчика, необхідно написати листа з проханням. Лист, бажано, скласти колективний з підписами мешканців будинків вашого двору.

Звичайно, що сподіватися на швидке вирішення питання не варто. Однак позитивні приклади є. Так у 2020 році ОСББ “Яхонт-2018” по вулиці Незалежної України, 42 звернулося до Вознесенівської адміністрації і через деякий час їм встановили майданчик.

Зробити майданчик самостійно

Створити комфортне місце для відпочинку дітей також можна і власноруч. Наприклад, мешканці вулиці Інженера Преображенського, 7 саме так і зробили. Однак в цьому випадку треба памʼятати, що не всі конструкції та матеріали є безпечними для дітей. Наприклад, розрізані шини точно не варто використовувати.


Також, якщо ваш дім ОСББ, то ви можете взяти на баланс ділянку двору під будівництво простору для дітей. Для цього необхідно:

  • Отримати дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  • Знайти проєктну організацію і укласти з ними договір на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  • Супроводжувати процес розробки проєкту і його погодження в усіх інстанціях;
  • Отримати дозвіл постійного користування земельною ділянкою для ОСББ.

Так, цей шлях довший, однак у цьому випадку ви будете мати законне право будувати на цій ділянці майданчик, або щось інше, наприклад, паркову.

Майданчик також можна і придбати. В інтернеті можна знайти готові конструкції з гойдалками, гірками і різними спортивними елементами.

Домовитися з місцевим бізнесом

Ще один спосіб зробити майданчик для своїх дітей – це домовитися з місцевим бізнесом.

Запропонувати бізнесу, який розміщується поруч з вашим будинком, встановити гойдалки та інші елементи самостійно або разом, долучившись коштами чи запропонувавши робочу силу. Тут у виграші всі – позитивна репутація для бізнесу і майданчик для дітей.

Наприклад, у Хортицькому районі Coffee art встановили кіоск та побудували майданчик зі своїм логотипом поруч.


Всі перелічені варіанти потребують якоїсь активності у більшій чи меншій мірі. Однак, якщо докласти трошки зусиль, то можна покращити або стан вже існуючого майданчика, або отримати чи зробити новий власноруч.

Читайте також: Пекельний експеримент: як нагріваються різні поверхні в Запоріжжі та що з цим робити

Авторка матеріалу – Богдана СОБОЛЬ