З початку повномасштабного вторгнення у Запоріжжі перейменовано більше сотні вулиць та інших топонімів. Цей процес триває і досі. Хто обирає нові назви та як містяни можуть долучитися, розбираємося для вас. 

Зміна топонімів — одна з найперших речей, яку роблять російські загарбники на тимчасово окупованих територіях, щоб стерти українську ідентичність, історію, культуру та насадити свої наративи. Ми ж маємо її відновити та створити нову у відповідності до реаліїв

Перша хвиля перейменувань у Запоріжжі відбувалась у 2015-2016 роках після Революції гідності та початку війни в Україні. Тоді ціллю було декомунізувати назви пов’язані із комуністичним та націонал-соціалістичним (нацистським) тоталітарними режимами в Україні.

Після повномасштабного вторгнення почалась друга хвиля перейменувань. Місто у 40 кілометрах від зони бойових дій потребує очищення від згадок країни-агресора – Росії. 

Як відбувається перейменування вулиць

У Запоріжжі працює спеціальна група по створенню реєстру урбанонімів.Саме вони переглядають та приймають або виносяться пропозиції про зміни назв. Туди входять представники районних адміністрацій, представники структур міста та області, пов’язаних з культурою та історією, та громадські діячі. 

Але робоча група не приймає кінцеве рішення, після затвердження пропозицій, вони переходять до міської ради на розгляд депутатів. На сесії депутати голосують окремо за кожне перейменування за чи проти. І вже після позитивного рішення, інформація про перейменування має вноситись у місцевий містобудівний реєстр та державні реєстри. 

Чи можу я обирати нову назву

За процедурою, нові назви, перед затвердженням, мають пройти громадські обговорення. Запорізька міськрада не робить класичних обговорень, але створює онлайн-голосування. Однак їх на сайті, не так просто знайти, якщо не знати де шукати. 

Сторінка із перейменуванням вулиць містить протоколи засідань робочої групи та опитування серед громадян, у яких можна взяти участь.

Деякі опитування набирають 2 тисячі і більше учасників голосування, але є і випадки, коли долю вулиці вирішувало всього сто людей. 

Чи можу я запропонувати перейменувати вулицю або іншу назву

Запропонувати нову назву вулиці, проспекту чи провулку може:

  • кожен громадянин України, іноземець, особа без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України;
  • будь-яка юридична особа;
  • органи державної влади та місцевого самоврядування, а також їхні посадові особи;
  • об’єднання громадян (кооперативи, профспілки, громадські організації тощо);
  • трудові колективи.

Треба:

  • Створити онлайн-петицію або написати пряме звернення до міськради;
  • Подати звернення або заяву (паперову або електронну) з пропозицією перейменування та обґрунтуванням в органи місцевої влади; 
  • Очікувати розгляду.

Місцева влада має розглянути пропозиції впродовж 45 днів, після чого можливі два варіанти розвитку подій:

  • відхилення (порушення процедури подання або якщо об’єкти не підлягають перейменуванню за чинним законодавством)
  • громадське обговорення пропозицій (має тривати не менш як 2 місяці з дати оприлюднення інформації про його проведення) у форматі конференції, голосування, опитування, слухань, дебатів тощо. Після обговорення органи влади збирають (приблизно місяць) усі пропозиції й думки громадськості, опрацьовують їх та оприлюднюють результати.

Чому перейменування зараз важливо

Майже 2 роки війна йде всього у 40 кілометрах від Запоріжжя і звичайно, що у міста і держави є важливіші питання, ніж перейменування вулиць. Проте, йдучи колишніми вулицями – Новосибірській, Московській та Рязанській, складно забути, що в тебе у будь-яку хвилину може прилетіти ракета – Російська. 

І поки Сили оборони України очищують українську землю на фронті, в тилу теж має пройти зачистка в офіційних документах, культурному просторі і побутовому житті.