На тому тижні на сайті Міністерства довкілля з’явився наказ Про відмову у видачі дозволу на викиди заводу “Запоріжкокс”. На слухання саме по цьому дозволу нещодавно закликала громадськість 

Тоді громадськість висунула низку вимог стосовно документу, наприклад, включити в умови дозволів наступне:

  1. Виконати всі заходи, які будуть передбачені Програмою поетапного зниження викидів, яка зараз розробляється Запорізькою міською радою;
  2. Встановити на межі санітарно-захисних зон своїх підприємств вимірювальні прилади, які будуть  фіксувати перевищення ГДК шкідливих речовин, які вони викидають і до результатів вимірювань яких буде доступ громадськості в онлайн режимі;
  3. Про включення в умови дозволів на викиди ПАТ Запоріжсталь зобов’язання в найкоротший термін замінити застаріле мартенівське виробництво, на більш екологічне чисте киснево-конверторне виробництво сталі.

Однак у підсумку обговорень вимоги не взяли до уваги. Аргументувавши це тим, що пропозиції не узгоджуються із пропозиціями інших учасників публічного обговорення від громадськості з цього питання, тому неможливо сформулювати єдину позицію.

В той же час “Дніпроспецсталь”, слухання щодо якої проходили раніше, дослухалася до активістів та до закону “Про атмосферне повітря”, включивши в дозвіл програму. Коли її допрацюють, то підприємство буде слідувати її вимогам. 

24 липня Міндовкілля відмовило “Запоріжкоксу” у видачі дозволу. Серед підстав, окрім виправлення деяких документів, щоб ті відповідали вимогам, є і наступні:  

У поданих документах відсутні:

  • відомості, щодо наявності висновку з оцінки впливу на довкілля, в якому визначено допустимість провадження планованої діяльності, яка згідно з вимогами Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» підлягає оцінці впливу на довкілля;
  • інформація про коригування документів за результатами проведення публічного обговорення та з урахуванням пропозицій та зауважень громадськості.

Розшифровуємо 

Перше – міністерство хоче від заводу, щоб ті надали відомості щодо проведення Оцінки впливу на довкілля щодо своєї планованої діяльності. 

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) – це процедура, яку необхідно проходити суб’єктам господарювання (підприємствам), якщо вони планують якусь діяльність, що матиме вплив на довкілля і підпадає під перелік, визначений законом “Про оцінку впливу на довкілля”. Ця процедура включає повідомлення щодо планованої діяльності, громадські слухання та великий звіт, щодо якого міністерство потім дає свої висновки і погоджує плановану діяльність. 

В повідомленні про намір отримати дозвіл, можна сказати “анонс” перед громадським обговоренням, “Запоріжкокс” згадує ОВД так:

В рамках виконання документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами існуючого об’єкта ПРАТ «ЗАПОРІЖКОКС» змін в технологічних процесів та збільшення обсягів викидів забруднюючих речовин не відбулось, тому діяльність не підлягає оцінці впливу на довкілля.

Можливо саме цю фразу вони і не включили до документів, які подали на міністерство після громадських обговорень. Тож тепер є два сценарія:

Перший: Тепер Міндовкілля змусить “Запоріжкокс” проходити ОВД.

Другий: “Запоріжкокс” просто включить цю фразу до документів, що ОВД проходити їм не потрібно, і міністерство це погодить. 

Друге – громадськість на обговореннях надала свої зауваження заводу і тепер міністерство хоче, щоб завод включив до документів те, що вони відкорегували згідно цих зауважень. Протокол слухань можна прочитати за посиланням.

Слово громадськості

Ми запитали у Тетяни Ярмохіної, уповноваженої мітингу “Маю право дихати” щодо подальших дій стосовно дозволу на викиди для “Запоріжкоксу”.  

– Ми все, що могли, зробили. Щодо ОВД, то жодне старе підприємство цього не робило. Бо там вимоги колосальні. Тобто вони не проходили (ОВД – прим. авт) і тепер їм треба пройти.

Тетяна каже, що якщо “Запоріжкокс” почне проходити процедуру ОВД, то екорух обов’язково візьме в цьому участь. Зараз активісти тримають цю справу на контролі.


Тепер “Запоріжкокс” має виправити всі зауваження, що Міністерство довкілля висунуло їм в відмові. Чи будуть вони проходити ОВД, чи фраза про те, що ОВД не потрібно, бо це не нова планована діяльність, згодиться, дізнаємося про це згодом. 

Якщо ж завод таки почне процедуру, то екорух точно візьме в цьому участь. А зараз активісти ще чекають другу відповідь щодо дозволу на викиди для “Запоріжсталі”.