Проблема забруднення довкілля лишається актуальною вже багато років. Люди переймаються масовою вирубкою дерев та величезною кількістю сміття, що вже ледь вміщається на звалищах. Нам також болить це питання, тому нещодавно ми побували на практичній лекції з редизайну стільців, організованій Zero Waste ZP, у майстерні URBAN. Детальніше про подію у нашому матеріалі

Прийшовши у затишну світлу майстерню, ми одразу сідаємо на свої місця. Майстер-клас починається зі знайомства. Лекторка та власниця майстерні, усміхнена дівчина на ім’я Катерина, трохи розповідає про себе і відразу переходить до справи – пояснення різниці між редизайном та реставрацією.

Катерина, власниця майстерні URBAN

Реставрація – це повернення того вигляду меблів, якими вони були. Якщо це була дерев’яна шафа, покрита лаком, то треба розфарбувати так, щоб вона залишилася покрита лаком. Редизайн – це перефарбування, зміна, змінили ніжки на такі там, тобто пофарбували…тобто ви надаєте новий вигляд, новий дизайн старим меблям» – розповіла вона глядачам.

Для сьогоднішньої лекції вона обрала саме редизайн стільців, адже це набагато простіше ніж реставрація. Для цього процесу не обов’язково потрібна ідеальна деревина, і цим легко можна займатися вдома. 

Також дівчина зробила акцент на екологічній вигоді редизайну меблів, адже почала серйозно займатися ним саме через неї:

По перше, ми зменшуємо кількість сміття, яке попадає на сміттєзвалища, не викидаємо це, а повторно використовуємо. Друге, ми не купуємо нові меблі, тим самим економимо ресурси, які пішли б на виготовлення нових меблів

Як вибрати меблі

При виборі стільців Катерина радить одразу переконатися, що всі їхні деталі знімні, щоб з ними можна було працювати. Також важливо, щоб усі елементи стільця були на місці і щоб на основі не було тріщин, адже відремонтувати їх буде дуже складно. 

Стільці діляться є двох видів: з м’яким сидінням і з твердим. 

– В стільців з м’якою частиною бувають різні основи. Є з фанерою і тканиною. Краще брати такі, бо це простіше для роботи. Ви зняли старий поролон, взяли новий, наклеїли, приклеїли тканину і все. Другий вид – стільці з резиновими пасами. Ця резина з часом тріскається, рветься. Третій вид – пружини. Вони теж можуть бути тріснутими, можуть бути проблеми з кріпленнями. Можна замінити, але ці пружини в більшості продаються або бухтами, або вам доведеться самим усе це різати та потім доведеться їх прикріпляти.

Етапи редизайну

Першим етапом редизайну є розбір стільця. На ньому потрібно зняти сидіння, відкрутити деталі, повністю зняти старий поролон та тканину. Процес досить брудний та пильний, тому краще робити це в приміщенні, де потім можна буде легко прибрати.

Далі дивимося на стілець й оцінюємо фронт робіт. Перш за все, варто перевірити з’єднання. Якщо хоч одне з них розхитане, треба перевірити й всі інші. Якщо з кріпленнями все нормально і стілець не розпадається, чіпати його не треба. Але якщо він вже ходить ходуном, доведеться максимально розібрати. Якщо розхиталася тільки одна сторона, то можна максимального витягнути деталі і залити туди клей. Потім скріпити, замотати мотузкою чи поясом і затягнути. 

Усі деталі краще підписувати, щоб потім не заплутатися під час збирання.

Якщо на стільці є сколи та дірочки, їх теж треба буде прибрати та зашпаклювати будь-якою акриловою покривкою. Шпаклівка завжди дає усадку, тому краще використовувати більше матеріалу, потім можна буде зачистити. 

Після цього клеїмо деталі. Спочатку зачищаємо від залишків старого клею ножем або шкуркою. Далі замазуємо клеєм (краще використовувати засіб від Titebond) і склеюємо. 

Наступний етап – підготовка поверхні. Використовувати краще ґрунт Отекс Аква. З цим ґрунтом поверхню можна не шліфувати, а просто протерти від пилу. Але краще завжди все шліфувати, а особливо стару деревину, тому що дуже часто бувають патьоки лаку, забруднення. Це дає нерівну поверхню. Після треба все добре помити і знежирити перед фарбуванням. Для знежирення можна використовувати як Уайт-спірит, так і якісь розчинники чи просто спирт. 

Як вибрати фарбу

При виборі варто звертати увагу на запах фарби, її токсичність та швидкість висихання. Найкращий вибір – акрилові фарби для меблів. Якщо таких немає в наявності, обираємо емаль для стін. Краще не брати найдешевшу фарбу, бо вона ляже на поверхню погано і скоріш за все виявиться шкідливою. Катерина найчастіше користується фарбами від брендів Maxima та Tikkurila.

Вибір пензликів

Для фарбування стільців використовуються звичайні художні пензлики. Брати потрібно пласкі та синтетичні, не ширші за планочку стільця. 

Колорування

Фарби для домашнього застосування роблять лише пастельних відтінків. Тому їх часто колорують, розмішуючи у невеликій ємності, роблять колір темнішим чи світлішим. А змішуючи кілька різних фарб, роблять новий. Ґрунтівку також фарбують у колір обраної фарби.

М’яка частина

Після фарбування можна переходити і до м’якої частини стільця. практики трошки поговорили про м’яку частину меблів. При заміні оббивки часто лишаються дірочки які краще зашпаклювати пилом з деревини та клеєм або ж зубочистками та клеєм, щоб під час кріплення туди не провалювалися скоби.

У якості наповнювача найчастіше використовується поролон товщиною 3 см. Якщо потрібен і не м’який стілець, і не твердий, а щось середнє, використовується пуфс.

Поролон чи пуфс ріжеться рівним столовим ножем. Основа намазується клеєм (для поролона використовується спеціальний), наповнювач приклеюється і вирізається чітко по лініях стільця. Далі йде шар синтепону, він потрібен для меншого зносу поролону і коригування його нерівні форми, і знову поролон. Зверху все закривається тканиною і стілець готовий. 


Під час майстер-класу всі учасники мали змогу попрактикуватися в редизайні, а також подивитися на готові вироби Катерини. 

Організатори, Zero Waste ZP, розповіли, що це не перший подібний майстер-клас, який проходить у Запоріжжі. Вже був захід з апсайклінгу, присвячений створенню плакатів з пластикових пакетів. Наступний захід запланований на кінець цього місяця –  майстер-клас з апсайклінгу прикрас.

Авторка матеріалу – Софія КРАСНОКУТСЬКА


Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network