Нещодавно в Німеччині розгорівся скандал, через вечірку молоді, на якій грала заборонена музика і використовувалися неприпустимі гасла стосовно іноземців. Винних вже покарали, але така ситуація стурбувала українців, які виїхали до Німеччини, рятуючі свої життя від російських військ.

SODA поспілкувалася з запоріжцями, які зараз мешкають в містечку Вестербург та розпитала їх, як вони почуваються та чи не збираються у близькому майбутньому вертатися додому

Наприкінці травня в Німеччині на острові Зюльт молодь влаштувала гучну вечірку з забороненою музикою та неприпустимим гаслом, популярним серед неонацистів, Deutschland den Deutschen, Ausländer raus (Німеччина для німців, іноземці геть). Відео з вечірки виклали в інтернет і воно набрало багато переглядів.

На щастя, влада країни відреагувала швидко. Всі люди, яких ідентифікувала поліція, отримали штрафи, а також їх звільнили з роботи. Однак, тим не менш, іноземці, велику частку яких складають українці, що рятувалися від воєнного вторгнення Росії, стурбовані. 

Станом на 2024 рік в Німеччині мешкає декілька мільйонів іноземців, серед яких один мільйон українців. Після цієї події, та подібних їй, іноземці та загалом українці почали дуже через це турбуватися. 

Влада країни, на чолі з канцлером Олафом Шольцом, намагається заспокоїти українців та майже щодня висловлює свої думки з приводу конфліктів громадян Німеччини та іноземців.

Запоріжці теж стурбовані, бо Німеччина стала для них прихистком від війни, де вони почували себе в безпеці.

– Мене дуже турбує ця ситуація ще й досі. Я розумію що подібні конфлікти вже були та будуть, але наразі я перестала відчувати себе захищеною. Я приїхала до Німеччини, бо на той час мені здавалося, що це вірне рішення! Я не приїхала сюди за грошима як гадають громадяни Німеччини. Я приїхала зберегти своє життя, – каже Влада, 22-річна запоріжанка, і додає, що вже планує повернення додому, бо дуже сумую за рідною землею.

Влада та Емілія

Анастасія, 20-річна мешканка Запоріжжя, яка зараз теж перебуває в Німеччині, стурбована, але її заспокоює, що влада країни спростовує фейки щодо небажаності іноземців тут. 

– З початком повномасштабної війни ми з моєю родиною вирушили до Німеччини та навіть не гадали про те, що будуть розпочинатися подібні конфлікти. За ці 2 роки я знайшла шалену кількість знайомств, серед яких дуже багато наших земляків. Дійсно, мене дуже турбує ця ситуація, бо є така думка, що просто всіх виженуть. Мене все ж таки заспокоює те, що Шольц спростовує це. 

Анастасія та Емілія

Андрія такі висловлювання не турбують, бо він знає, що в Німеччині це карається законом. Однак, 15-річний хлопець, теж вже хоче додому, та сподівається, що в найближчому майбутньому таки повернеться зі своє родиною назад. 

– Мене взагалі не турбує ця ситуація, тому що я знаю, що такі висловлювання в Німеччині караються кримінальним кодексом. Люди випивають та роблять непристойні речі, які до мене ніякого відношення не мають. Дійсно, можливо якийсь відсоток і підтримує їхню думку, але дуже маленький. Німеччина є multi (багатокультурною) країною і це правда. В кожній країні є люди, які як висловлювалися, так і будуть висловлюватися таким чином.

Андрій та Емілія

Олаф Шольц стверджує, що Німеччина прагне й надалі допомагати Українцям, не дивлячись ні на що, та закликає українців працевлаштуватися. 

Звичайно, що українці, які вже більше двох років мешкають за кордоном, повернуться не всі. Бо вони вже працюють, діти ходять в садочки та школи, вчать мови та асимілюються. Однак є і ті, хто хоче додому, хто готовий повертатися. Серед них і наші запоріжці, на яких чекають тут. 

Авторка матріалу – Емілія СИЛАХІНА


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.  Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “СОДА” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.