Останній день літа можна провести по-різному: сходити на пляж, погуляти з друзями, вибратися на природу або зіграти в настільну гру у гарній компанії. 31 серпня у бібліотеці нового формату на бульварі Марії Примаченко відбулася навкололітературна гра за романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» від подкасту «ПереФарбований лис». Як пройшла подія, читайте детальніше в матеріалі

Трохи контексту

«ПереФарбований лис» ー це літературний подкаст, у якому освітянка Валентина Мержиєвська та психологиня Марія Діденко перечитують твори української класики і досліджують світогляд та поведінкові моделі українців через літературу. За 3,5 роки існування подкаст нараховує вже 9 сезонів та більше сотні випусків. 

Валентина Мержиєвська та Марія Діденко

Минулого року авторки виграли грант у конкурсі культурно-мистецьких проєктів від Українського інститут книги, спрямованих на організацію і проведення заходів з  промоції читання. У рамках цього гранту авторки подкасту розробили новий формат, що дозволяє ближче взаємодіяти з літературними творами ー навкололітературні ігри:

– У нас зараз у доробку є 6 різних ігор. Це поєднання української літератури, психології і відомих ігрових механік. Цей формат допомагає не просто зрозуміти сюжет, відчути персонажів, а загалом глибше якось цей досвід присвоїти собі. Тому що часто в школі, наприклад, коли проходять твір ー його не читають, бо він «такий нудний, такий довгий». А тут є змога прям прожити це і цей досвід собі привласнити, ー каже пані Марія.

Гра в Запоріжжі

Для Запоріжжя авторки подкасту зі свого доробку обрали гру за мотивами роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». За словами пані Марії, часом вони радяться зі своєю авдиторією у різних містах, тому вибір для нашого міста пав сам на цей твір. На її думку, сам роман підходить для прочитання у більш дорослому віці, адже потребує більшого життєвого досвіду: 

У нас є основний випуск про «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», і є бонусний. Бонусний – це розмова з цікавим гостем. Ми запросили поговорити чоловіка, який є частиною спільноти анонімних алкоголіків. Коли він прочитав цей роман, він зрозумів, що це історія про людину з залежністю. Не просто алкогольна залежність, а загалом стан залежності, як вона розвивається. Це така лінія, яка неочевидна для підлітків, але вона може бути близька для старших людей, з досвідом, у яких таке було в житті, або вони знають когось з такою проблемою, – ділиться пані Марія.

Всього на захід завітало 15 учасників. Кожен з них отримав дві ролі ー одного з персонажів твору та одну таємну роль – селяни, повія, три розбійники, фельдшер, душогуб та жандарм. 

Загалом, за правилами гра схожа на «Мафію»: ігровий процес поділений на день та ніч, а головне протистояння точиться між мирним населенням та розбійниками. Однак гра також потребувала від учасників вжитися в роль свого книжкового героя, із чим усі дуже добре впоралися. 

Протягом гри панувала атмосфера інтриги, адже кожен з учасників прям таки з акторською майстерністю відігравав обраного персонажа. За словами пані Марії, у цьому і криється одна з головних тем гри ー психологія людських стосунків: 

– Загалом ця гра – вона більше про дослідження стереотипів. Про те, як формується довіра, як легко ми можемо навішувати якісь ярлики на інших людей, – каже пані Марія.

Загалом, сама концепція навкололітературної гри спрямована у тому числі й на посилення інтересу до читання української літератури серед школярів. Пані Марія каже, що вже є вдалі кейси застосування ігор у освітньому процесі:

– Багато наших слухачів – це освітяни. Я знаю, що вони проводять ці ігри зі своїми учнями, і навіть з колегами проводили. У нас є схема, як можна долучитися до спільноти і навчитися проводити такі ігри. Умови у нас є на сайті, є записаний вебінар. Тобто амбасадори мають змогу навчитися, перейняти всю цю механіку, технології проведення, різні матеріали тощо, – розповіла пані Марія.

Зараз авторки подкасту працюють над новою грою за історичним романом Пантелеймона Куліша «Чорна Рада». Вже навіть встигли протестувати її та планують найближчим часом провести першу обкатку в Києві. До того ж у планах є відкрити ігри для більш широкої авдиторії, зробивши з них повноцінні настільні ігри, які можна буде придбати.

Автор матеріалу – Річард ПУГАЧ