Zero Waste ZPМинулої середи, 3 липня, світ відзначав День без поліетиленових пакетів. Україна з 2021 року також може доєднатися до цього дня. Саме тоді у нас заборонили використання тонких та надтонких пакетів в закладах торгівлі та громадського харчування. Однак з роздільним збором сміття та сортування у нас досі є проблема.

Поки державна машина змін ще набирає оберти, по країні вже давно працюють громадські організації, які активно просувають ідею сортування та життя в світі без сміття. В Запоріжжі теж є така – Zero Waste ZP або ГО «Запоріжжя без сміття». 

Чим організація займається, коли була створена та які проєкти вже запустила, нам розповів член правління організації Іван Калоша

Громадська організація Zero Waste ZP або “Запоріжжя без сміття” народилася 2 листопада 2020 року. Місія – перетворити свідоме споживання та відповідальне поводження з відходами на щоденну звичку.

Головний проєкт – майстерня з переробки пластикових відходів PlasticOn. Це місце, куди мешканці Запоріжжя можуть принести на переробку розширений перелік пластиків, а також деякі інші речі для апсайклінгу (апсайклінг – це переробка і виготовлення зі старих речей нові). 

Саме в майстерню PlasticOn ми і завітали, де нас зустрів Іван Калоша, провів невеличку екскурсію і розповів детальніше про роботу Zero Waste ZP.

Пластиковий крафт

Ідея майстерні PlasticOn виникла після знайомства з нідерландським проєктом Precious Plastic, який надихнув запорізьких ентузіастів на втілення подібного задуму в їхньому місті. 

– Ми поїхали в Одесу, де працює подібний проєкт, подивилися та загорілися цією ідеєю. Порахували, що для цього потрібно, знайшли місце для роботи. А потім все якось співпало, що власник приміщення, де ми зараз знаходимося, також був зацікавлений у допомозі, – розповідає Іван.

Іван Калоша

На перших етапах головною проблемою було фінансування. Тоді, 5 років тому, ніхто не вірив, що вдасться зібрати необхідні кошти в Запоріжжі на проєкт щодо переробки пластику. Проте, завдяки підтримці місцевих жителів, вдалося зібрати 80 тисяч гривень замість запланованих 60.

– Ми чули, що ніхто не буде донатити, це ж Запоріжжя, це ж діра, багато байдужих людей. Але ми зібрали доволі швидко, навіть більше. Нам кидали по декілька тисяч, хтось задонатив 10 тисяч. Ми були просто в шоці. Потім зробили ремонт і купили деяке обладнання для переробки.

Команда розпочала свою діяльність наприкінці 2021 року. Все йшло чудово, але повномасштабна війна внесла свої корективи. Спочатку все призупинилось, екоактивісти задумувались, а чи потрібно це під час війни. Згодом вони зрозуміли, що так, людям це треба, тому відновили діяльність і навіть розширили її. 

Ми стали учасниками проєкту «ZeroWaste Альянс», який об’єднує такі організації, як наша, і допомагає разом розвивати сферу відходів в Україні. Ми отримали фінансування, вигадали проєкт, в рамках якого будемо продовжувати деякі наші навчання.

Зараз організація робить тренінги, бере участь у ярмарках та активно веде інформаційну кампанію, а також впливає на розвиток сфери відходів в Запоріжжі та навіть запустила свій подкаст на екологічну тематику. 

Екоподкасти

Одні з небагатьох, хто розвиває подкасти на екотематику в Україні – це Zero Waste ZP. 

– Ми в якийсь момент побачили, що екологічних подкастів в Україні не дуже багато. Деякі з них не дуже якісно записані, а зараз неякісне ніхто не буде слухати. Ми випустили перший сезон. Людям сподобалося, вони просили продовження. Ми записали другий сезон. Чекаємо, – каже Іван. 

В подкастах активісти розповідають про корисні zero waste звички, про екоміфи, про кліматичні зміни та інше. Всі випуски можна знайти на сайті, в розділі “Подкасти”

Кришечки = годинник

Годинник, лампа, аксесуари або підставка під телефон – все це можна зробити власноруч на майстер-класах з допомогою команди.

– Це прикольно. Це щось типу еко-хабу, де люди, яким цікава ця тема, можуть поспілкуватися, втілити свої творчі задуми.

Переробляти на крихту пластик допомагають два шредери: електричний і механічний. Далі крихта відправляється до екструдера, з якого виходить однотонна пластикова нитка. З неї вже можна робити кашпо, корзинки та інші вироби.

Також в майстерні є електропіч, де пластик можна запікати в різних формах і потім робити з заготовок прикраси чи щось інше, наскільки вистачить фантазії. 

На жаль, майстерня наразі не дуже відвідувана, але важко сказати про це, дивлячись на кількість пластику, який знаходиться в хабі.

Що приносити, куди і коли

Щоб допомогти рідному місту і планеті, ви можете також збирати пластик і приносити його в майстерню. 

– Ми приймаємо пластик по суботах. Буває, що ніхто не прийде, а буває, що немає де поставити. Багато матеріалу іноді теж погано. Але ми завжди відкриті для громадян, волонтерів, у яких, наприклад, немає пластику на переробку, але є бажання допомогти в майстерні. Наприклад, сортувати за кольорами або навчитися працювати на обладнанні.

Що нести:
кришечки від PET пляшок\тетропаків,
пляшки та тару з маркуванням 2HDPE,
щільні пакети та мʼяке пакування з маркуванням 4LDPE,
пляшки та тару з маркуванням 5PP.

Вся сировина повинна бути чистою, сухою та відсортованою.

Куди нести: вул.Сергія Серікова, 30, у будівлі млина Нібура, пам’ятки промислової архітектури.

Коли нести: по суботах, з 11:00-13:00

Активна позиція

Крім переробки пластику на корисні речі, проведення майстер-класів та всіляких освітніх заходів, Zero Waste ZP також займається просуванням ідеї про Запоріжжя без сміття на рівні міста та області. 

Минулого року, завдяки наполегливості організації, в Запоріжжі нарешті розпочали роботу над Планом поводження з відходами. 

Система управління відходами в Україні вже давно застаріла і її треба реформувати. 

Щоб рухатися в ногу з часом і відповідати Європейському зеленому курсу, Україні треба не тільки новий Закон “Про управління з відходами”, але і нові плани поводження з відходами на місцях. 

В кінці 2021 року в Запорізькій області презентували фінальну версію регіонального плану, але не погодили з Міндовкіллям, оскільки не було Порядку погодження. 

У 2023 році цей порядок міністерство затвердило, однак через зміни в законодавстві, повномасштабну війну і окупацію частини Запорізької області, план потребує коригувань.

Щодо місцевого плану Запоріжжя, то зрозумівши, що він не є пріоритетом у влади, активісти Zero Waste ZP почали діяти. 

– У нас виникла ідея створити дорожню карту. Ми подалися на грант, залучили експертку, провели дослідження і створили дорожню карту.

Презентували карту влітку 2023 року. На заході були присутні представники Департаменту муніципального управління і ЗАТКП «Комунсантрансекологія», які відповідають за сферу відходів у місті. 

Однак далі розмови справа не пішла, тому активісти вирішили створити петицію «Побудувати сучасну систему управління відходами».

Петиція набрала голоси, її розглянули на сесії та підтримали.

Тепер ЗАТКП «Комунсантрансекологія» має розробити місцевий план поводження з відходами з урахуванням рекомендацій, зазначених у «Дорожній карті поводження з відходами м. Запоріжжя», яку розробила Zero Waste ZP. 


Зараз громадська організація продовжує свою роботу, активно закаликає мешканців Запоріжжя доєднуватися, приносити пластик або приходити самостійно як волонтери, чи відвідувати тренінги, майстер-класи та інші заходи, які організовують активісти. В планах ще багато роботи, багато цікавих проєктів, які Запоріжжя побачить і почує у найближчому майбутньому. Тому чекаємо і підтримуємо прагнення Zero Waste ZP «розпрощатися зі сміттям як таким у рідному місті».

Авторка матеріалу – Вікторія ШВЕЦЬ