Альтернатива харчовій плівці: як виготовити вощанку своїми руками
Нещодавно у майстерні PlasticOn пройшов майстер-клас від Zero Waste ZP з виготовлення вощанок. Ділимося з вами, як виготовити своїми руками таку екологічну і практичну річ, що може стати заміною харчовій плівці
Вощанка – це серветка з бавовни, просочена восковим розчином, призначена для зберігання продуктів харчування. На відміну від поліетиленової стретч-плівки, вощанка не пропускає повітря і не створює парникового ефекту, а завдяки антибактеріальним властивостям воску ще й запобігає швидкому псуванню продуктів. Крім того, нею можна користуватися багато разів. Тому зараз все більше людей обирають вощанки, а не поліетиленову плівку, тим самим скорочуючи кількість пластикових відходів у світі та уникаючи зайвого сміття.
На жаль, готові вощанки коштують доволі недешево. Тому Zero Waste ZP провели майстер-клас з їхнього виготовлення для всіх бажаючих. Цього разу ведучою стала Ліза Іванова, членкиня організації, добре знайома нам з минулих майстер-класів.
Учасники майстер-класу виготовляють вощанки під керівництвом Лізи Іванової. Фото Zero Waste Zp.
Їй дуже сподобалась ідея заходу, проте майстра з вощанок ніяк не вдавалося знайти. Тому їй довелося вчитися робити вощанки самостійно, щоб цей майстер-клас відбувся.
Підготовчі роботи
Спочатку потрібно нарізати натуральний бджолиний віск дрібними шматочками. Це важко зробити, адже він дуже твердий. Тому доводиться трошки попотіти.
Нарізання бджолиного воску. Zero Waste Zp.
Наступний крок – вибір тканини. Для вощанок підходить лише тонка бавовна. Клаптики мають бути без шовчиків, товстих країв та гумки. З фарбованою тканиною треба поводитись обережно, адже в процесі фарби можуть розтанути та змішатися.
Кілька людей принесли тканину з собою. А одна жінка навіть пофарбувала її вдома за допомогою кісточок та шкурок авокадо, а ще принесла з собою три види натуральних барвників.
Також потрібно обрати картонний трафарет, за яким буде нарізатися тканина.
– У нас є декілька варіантів трафаретів різних розмірів. Цей, наприклад, підійде для банки або сиру, а цей для тарілки або запаковування чогось.
Картонні трафарети для вощанок. Zero Waste Zp.
А ще необхідно нарізати по два шматки пергаменту для випічки для кожної вощанки. Вони мають бути трохи більшими за тканину, щоб покривати її з обох боків.
Приготування воскового розчину
Трохи воску вже нарубано, тож можна готувати спеціальну суміш. Учасникам потрібно розтопити на паровій бані та змішати 200 грамів воску разом із двома столовими ложками соснової живиці та 50 мл олії жожоба. Соснову живицю можна придбати в спеціалізованих агромагазинах, а олію жожоба – в аптеках.
Олія жожоба. Zero Waste Zp.
Учасники використовують натуральний бджолиний віск у формі бруска. Також він продається тертим та у формі гранул. А ще є рафінований білий віск. Усі ці різновиди воску можна придбати в гіпермаркеті «Епіцентр» та в спеціалізованих інтернет-магазинах.
– Коли він розтане, то буде більш рідким і вощанки не виглядатимуть такими жовтими.
Можна використовувати лише розтоплений віск, проте краще додати до нього олію та соснову живицю.
– Це потрібно, бо сам віск є доволі крихким і якщо ми будемо використовувати тільки його, то вощанка, по-перше, швидше зноситься, а по-друге, щоб вона добре клеїлася, краще трималася і була приємною на дотик.
Олія робить віск більш м’яким і блискучим. Це може бути олія жожоба, кокосова та навіть оливкова. Соснову живицю нічим замінити не можна.
Виготовлення воскової суміші. Zero Waste Zp.
Щойно усі компоненти змішалися, розливаємо їх у декілька ємностей і переходимо до наступного етапу/
Основний етап
Кладемо на силіконовий килимок перший шматок пергаменту, на нього – обрану тканину, намащуємо її приготованою сумішшю за допомогою пензлика та накриваємо другим шматком пергаменту. Головне при цьому – рясно покрити куточки та центр серветки.
Намащування тканини восковим розчином. Zero Waste Zp.
Потрібно максимально просочити тканину воском.
– Коли ви бачите, що віск вже дуже рідкий та розтікся по всій тканині, ви починаєте потроху видавлювати зайвий віск в різні боки.
Адже якщо його буде забагато, шматки вощанки будуть відпадати. Зайвий віск має лишатися на пергаменті, щоб не забруднити всю поверхню.
Далі потрібно додатково розтопити віск за допомогою праски, а потім залишити застигати на 5–10 хвилин. У приміщенні майстерні прохолодно, тому вощанки учасників застигли навіть швидше.
Учасниця прасує майбутню вощанку. Zero Waste Zp.
Що робити далі
Коли вощанки застигли, учасники обережно складають їх, а вдома їх треба розгорнути та дати добу полежати, щоб вивітрився різкий запах живиці. Потім потрібно протерти вощанки розчином з холодної води та мийного засобу, щоб прибрати зайвий жир та залишки зайвого запаху.
Мити вощанки треба лише холодною водою із додаванням мийного засобу. Загортати в них можна будь-що, проте не бажано страви з м’яса та риби. Після кожного користування треба їх мити.
Загалом, вощанка може слугувати від 3-6 місяців до майже року. Проте якщо її зовнішній вигляд починає псуватися раніше терміну, її можна відновити.
– Кладемо два пергаменти, між ними вощанку і просто проходимося праскою, щоб розподілити на ній віск, для того, щоб вона відновилася.
Після кількох таких процедур вміст вощанки погіршується, тому треба буде його додати.
Майстер-клас видався дуже цікавим. Учасники чітко слідували наданим інструкціям та у підсумку зробили чудові вощанки. Ліза за всім слідкувала та була готова допомогти кожному порадою. А під кінець навіть стала їх робити разом з волонтеркою, яка взагалі прийшла до майстерні по іншій справі.
Одній з учасниць заходу ніяк не вдавалося зробити гарну вощанку, проте вона не здавалася, робила їх одну за одною та врешті решт у неї вийшло. Тому цей майстер-клас навчив не лише робити вощанки, а ще й іти до бажаного результату попри всі перепони.